Hrvatska 54. na globalnoj ljestvici konkurentnosti korištenja ICT-a

ZAGREB, 15. travnja 2015. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate  istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija nalazi na 54. poziciji od 143 zemlje uključene u istraživanje što je pad od 8 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

ICT_2015.jpg

 


IMD - Svjetska ljestvica talenata

Laussane, 20. studeni 2014. - IMD je objavilo novo izvješće, IMD – Svjetska ljestvica talenata, koje uključuje svih 60 zemalja svijeta koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti.

Održan okrugli stol „Za konkurentniju Zagrebačku županiju”

IMG_0009 (2).JPG

Zagreb, 1. listopad 2014. - Nacionalno vijeće za konkurentnost u partnerstvu s Zagrebačkom županijom organiziralo je Okrugli stol „Za konkurentniju Zagrebačku županiju“, vezano za rezultate istraživanja Regionalnog indeksa konkurentnosti Hrvatske 2013.

Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2014. - 2015.

IMG_1249.JPG

Zagreb, 3. rujan 2014. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je danas najnovije rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2014.-2015.“. U Izvješću Hrvatska se nalazi na 77. mjestu među 144 gospodarstva svijeta što je pad za 2 pozicije u odnosu na 2013.godinu.

Istraživanje regionalne konkurentnosti Hrvatske 2013.

NVK_naslovnica6.jpg

ZAGREB, 7. srpnja 2014. – Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je istraživanje «Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013.» koje daje bogatu i kvalitetnu  podlogu za kontinuirano praćenje regionalne konkurentnosti Hrvatske u smislu kvalitete faktora o kojima ovisi atraktivnost nekog područja za poslovanje i življenje.

IMD godišnjak konkurentnosti 2014: Hrvatska i dalje među najgorima po konkurentnosti između razvijenih zemalja

ZAGREB, 22. svibnja 2014. – Institut za razvoj poslovnog upravljanja, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je danas rezultate «Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2014.» prema kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto od ukupno 60 vodećih svjetskih ekonomija.

slika 1.png

 

Iz drugih izvora

Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti
„Europa 2020 – Izvješće o konkurentnosti“, drugo je po redu izvješće koje objavljuje Svjetski gospodarski forum na temu konkurentnosti Europe.

novosti

Hrvatska 54. na globalnoj ljestvici konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija

ZAGREB, 15. travnja 2015. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (eng. Information and Communication Tehnologies - ICT) nalazi na 54. poziciji od 143 zemlje uključene u istraživanje što je pad od 8 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

više

IMD - Svjetska ljestvica talenata

Laussane, 20. studeni 2014. - IMD je objavilo novo izvješće, IMD – Svjetska ljestvica talenata, koje uključuje svih 60 zemalja svijeta koje su trenutno rangirane u IMD – Svjetskom godišnjaku konkurentnosti.
više

Održan okrugli stol „Za konkurentniju Zagrebačku županiju”

Zagreb, 1. listopad 2014. - Nacionalno vijeće za konkurentnost u partnerstvu s Zagrebačkom županijom organiziralo je Okrugli stol „Za konkurentniju Zagrebačku županiju“, vezano za rezultate istraživanja Regionalnog indeksa konkurentnosti Hrvatske 2013.Namjera ovog okruglog stola bila je od relevantnih stručnjaka i poduzetnika dobiti sugestije i prijedloge kako zajednički doprinijeti povećanju poduzetničke konkurentnosti, konkurentnosti Zagrebačke županije, a time i ukupne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

više

Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2014.- 2015

Zagreb, 3. rujan 2014. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je danas najnovije rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2014.-2015.“. U ovogodišnjem Izvješću Hrvatska se nalazi na 77. mjestu među 144 gospodarstva svijeta što je pad za 2 pozicije u odnosu na 2013.godinu.

više

Istraživanje regionalne konkurentnosti Hrvatske 2013.

ZAGREB, 7. srpnja 2014. – Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je treće po redu istraživanje «Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013.». Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013. (RIK 2013.) nastavak je mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija započetog 2007. godine, čime daje bogatu i kvalitetnu  podlogu za kontinuirano praćenje regionalne konkurentnosti Hrvatske u smislu kvalitete faktora o kojima ovisi atraktivnost nekog područja za poslovanje i življenje. Riječ je o istraživanju koje daje jasnu sliku o jakostima i slabostima 21 hrvatske županije te donosi preporuke za jačanje konkurentnosti gospodarstva na lokalnoj razini. Regionalni indeks konkurentnosti može biti dobar „investicijski“ vodič, ali i poticaj brojnim, osobito obrazovnim, institucijama za angažiranje u poboljšavanju pojedinih faktora o kojima ovisi produktivnost gospodarstva i/ili javnog sektora neke sredine.

više

IMD godišnjak konkurentnosti 2014: Hrvatska i dalje među najgorima po konkurentnosti između razvijenih zemalja

ZAGREB, 22. svibnja 2014. – Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je danas najnovije rezultate «Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2014.» prema kojem je Hrvatska zauzela 59. mjesto od ukupno 60 vodećih svjetskih ekonomija. Ovogodišnji pad pozicije za jedno mjesto svrstava Hrvatsku među najlošije zemlje po konkurentnosti između razvijenih zemalja. Ljestvica konkurentnosti prikazuje više od 300 kriterija od kojih se 2/3 odnose na statističke indikatore, a 1/3 na istraživanje mišljenja gospodarstvenika.

više

Hrvatska 46. na globalnoj ljestvici konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija

ZAGREB, 23. travnja 2014. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate najnovijeg istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (eng. Information and Communication Tehnologies - ICT) nalazi na 46. poziciji.

U ovogodišnjem „Globalnom izvješću o informacijskoj tehnologiji 2014.“ posvećenom procjeni kapaciteta zemalja za korištenje ICT-a za gospodarski rast i blagostanje, uključeno je 148 ekonomija.

više

Izvješće o lakoći trgovanja: Hrvatska na 56. mjestu od 138. zemalja

ZAGREB, 1. travanj 2014. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate „Globalnog izvješća o lakoći trgovanja 2014.“ (Global Enabling Trade Report 2014), Svjetskog gospodarskog foruma, prema kojem je Hrvatska rangirana na 56. mjesto od ukupno 138 država obuhvaćene istraživanjem.

Indeks pokazuje u kojoj su mjeri u gospodarstvima svijeta razvijene institucije, politike, infrastruktura i usluge koje omogućuju slobodan protok robe preko granica do odredišta. „Globalno izvješće o lakoći trgovanja 2014.“ ukazuje da svjetska gospodarstva u razvoju, ukoliko žele napredovati, moraju provesti reforme u skladu sa sporazumom Svjetske trgovinske organizaciju iz prosinca 2013. godine. Neučinkovitost, birokracija i loša infrastruktura među ključnim su faktorima koji sprječavaju gospodarstva u lakoći trgovanja.

više

Zaustavljen trend pada konkurentnosti

Zagreb, 4. rujan 2013. - Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, objavilo je danas najnovije rezultate „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2013.-2014.“. Nakon što je rang Hrvatske proteklih godina bio u trendu opadanja, u ovogodišnjem Izvješću zabilježeno je lagano poboljšanje. Ovogodišnji rast za 6 pozicija u odnosu na 2012. smješta Hrvatsku na 75. mjesto među 148 zemalja svijeta. Hrvatska je od 2002. godine, kada je prvi put uključena u ovo mjerenje, bilježila razdoblje realnog napretka od 2005. do 2007, a potom od 2008. do 2012. kontinuirani gubitak pozicije.
više

Hrvatska 51. na globalnoj ljestvici ICT konkurentnosti

ZAGREB, 10. travnja 2013. – Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je danas rezultate najnovijeg istraživanja Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o informacijskoj tehnologiji, prema kojem se Hrvatska po ICT konkurentnosti nalazi na 51. poziciji.
više

Hrvatska i dalje među turistički najkonkurentnijim zemljama svijeta

ZAGREB, 07. ožujak 2013. – Nacionalno vijeće za konkurentnost, kao partner institut Svjetskog gospodarskog foruma, objavilo je danas najnovije rezultate Izvješća o konkurentnosti putovanja i turizma prema kojem se Hrvatska nalazi na 35. mjestu u konkurenciji 140 zemalja svijeta. Ovogodišnje izvješće pod nazivom "Smanjujući barijere za ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta“" poseban naglasak stavlja važnost industrije turizma na stvaranju novih radnih mjesta i razvoju gospodarstva.
više
Galerija Newsletter